Minden fontos tudnivaló az eseményeinkről, blótjainkról

Sziasztok!
Ebben a cikkben találhattok meg minden fontos (általános) tudnivalót a Magyar Ásatrú Gyülekezési Pont égisze alatt megrendezett vagy megrendezendő találkozókról, ünnepekről, eseményekről.

üdv,
Madar Bálint és Farkas Vendel

Tartalomjegyzék
Ünnepeink
Vetrnætr
Yule
Várboð
Miðsommar
Az ünnepeinkről és blótjainkról
2015/2016-os naptártervezetünk

maágyp (2)Ünnepeink

A régi idők emberei számára az évszakok nem pusztán az örökké változó tájat és hőmérsékletet jelentették. Az ő életük attól függött, hogy a megfelelő időben a megfelelő tevékenységeket hajtsák végre – tavasszal vessenek, ősszel arassanak szinte óramű pontossággal, ám figyelve a természet változásait. Túlélésük szempontjából létfontosságú volt az időzítés. Ha késtek, vagy elsiettek egy-egy mozzanatot, az egész termény megfagyhatott, vagy talán ki sem fejlődött, mire elérkezett a tél. A környezetükre voltak utalva. És az sokszor meg is sanyargatta őket – aszályok, szokatlanul erős és lassan múló telek… mind-mind az életüket vették. Ez a szoros kapcsolat, ami ember és környezete között létrejött, áhítatot és  félelmet ébresztett őseinkben. Hogy útjukat – és túlélésüket – megkönnyítsék, az Istenekhez és magához a természethez, annak lakóihoz (álfok, a landvættir) fohászkodtak segítségért, csendes esőért,  jó termésért.

Emellett sosem feledkeztek meg azokról sem, akik őket nevelték, és felkészítették mindarra, ami az életben várt rájuk. Azokat, akik oltalmazták őket mindaddig, míg maguk is képesek voltak élve átvészelni az előttük álló nehézségeket. Gyakran mutattak be áldozatot és emlékeztek meg Őseikről, hiszen nekik köszönhetik létezésüket.

Mi sem fogjuk elfeledni egyik erőt sem – sem a természetét, sem a családét. Ezért egy évben többször is összegyűlünk, hogy megköszönjük az Isteneknek, a természet szellemeinek és Őseinknek azt, amit értünk tettek, tesznek, és poharat (ivószarut) ürítünk a tiszteletükre.

Négy nagyobb ünnepet tartunk az évben. Ezek a Heimskringlában is megörökített három nagy ünnep (Vetrnætr, Yule, Várboð ( avagy Sigurblót) és a Nyárközép, Miðsommar. Az első három ünnep felsorolása így hangzik (a Heimskringlában):
Télnek estéjén érdemes véráldozatot tartani, hogy szép évünk lehessen; és tél közepén is a bőséges termésért; és a harmadik áldozatnak egy nyári napon kéne helyet foglalnia, hogy diadalmat nyerjünk a csatákban. Egész ”Swithiodban” a népek adót fizetnek Óðinnak – kifejezetten sokat fejenként; de azért, mert meg kellett védenie országát bármilyen ellenségtől vagy háborgatástól, és meg kell fizetnie az áldozat-lakomák költségét, hogy gyömölcsöző lehessen az egész évük.
Heimskringla, Ynglinga Saga, Nyolcadik Fejezet

színeskerék

  • Vetrnætr (Télesték)/Dísablót (Dísek blótja)

A régi északi időszámítás két évszakot ismert: a telet és a nyarat. A tél pedig a Télestékkel kezdődik.
Ilyenkor összegyűlünk, hogy megemlékezzünk eltávozott szeretteinkről és Őseinkről, és erőt merítünk nagyságukból. Ezen időben tartandó a Dísablót – melyen áldozunk is nekik. A napok rövidülnek, Sól gyengül. A természet lassan nyugovóra tér, és mi együtt maradunk gondolatainkkal és Őseink szellemével.
Az ünnepet az októberi holdtölte környékén tartjuk.

  • Yule (Fény-ünnep)/Sólarblót (Sól blótja)

A természet, a világ mély álomban pihen ekkor, a Legrövidebb Nappal idején, amikor alig látjuk felkelni Sól szekerét, máris eltűnik a horizonton. Bár ez az éjszaka lesz a leghosszabb, mégis örömteli idő ez: innentől kezdve egyre hosszabbak lesznek a nappalok, Sól erősödik! Ekkor tartandó a Sólarblót, mely a világ ébredését, a nap győzelmét ünnepli, hiszen lassan új erőre kap, és beragyogja eget – s ez előrevetíti a tél végét.
A téli napforduló idején tartjuk.

  • Várboð (Tavaszköszöntő ünnep)/Sigurblót (A Győzelem blótja)

A –korábban már idézett- Heimskringlában említett három nagy blót utolsója a Sig(u)rblót. Ahogy abban a részletben is benne van, az ünnep neve a diadallal, győzelemmel hozható kapcsolatba, a sigr kifejezés óészakiul győzelmet jelent. Ez az ünnep lenne a természet győzelmének napja, amikor a hatalmas Þórr újra legyőzi a telet jelképező Jótokat (jégóriásokat), mi is ezért az Anyatermészetre és a szellemekre (landvættir főleg) tennénk ekkor a hangsúlyt, és őket ünnepelnénk.
Az ünnepet végül Várboðnak neveztük el, melyben a vár szócska magyarul tavaszt jelent, míg a boð üzenetet vagy ünneplést is jelenthet. A modern izlandi nyelvben vorboðnak hívják azokat a jeleket, melyek a tavaszt jelzik előre (pl.:bizonyos madarak csicsergése).

  • Miðsommar (Nyár-nyitó ünnep)/Ásablót (Az istenek blótja)

A Midsommar-nak nagyon sok neve van és nagyon sok pogány vallásban megtalálható, ami aztán tovább élt a kereszténységben is. Ez Északon is így volt, ahol Miðsommarnak hívták az ünnepet. Sajnos korabeli forrásokat nem találtam  ennek alátámasztására, de több cikket is találtunk arra, hogy elméletben tényleg létezett, mint ünnep – aminek adunk is legalitást, arra gondolva, hogy tényleg mennyire elterjedt volt a nyári napforduló ünneplése világszerte (cikkek az eredetéről a források között).
A Miðsommar szószerint Nyárközepet jelent, ámbár elsősorban időbeli tájolásban fontosabbnak számít az, hogy mikor van a nyári napforduló, mint a nyár közepe (ezért van sokszor pont a nyár elején).
Ezen a napon az isteneket ünnepelnénk kifejezetten és rájuk tennénk a hangsúlyt. Ámbár ”Ászok blótja” az áldozat nevének szószerinti fordítása, de ez alatt a név alatt minden istent megtisztelünk ezen az ünnepen és blóton.

maágyp (2)

Az ünnepeinkről és blótjainkról

Az általunk megtartott/megrendezett ünnepek tartalmazzák a hozzájuk tartozó blótok megtartását, illetve esetleg előesemény(ek) megrendezését is. Ezek természetesen témába vágó programok lennének.

A blótokat körülbelül egy hónappal előre hirdetnénk meg, a hozzá tartozó eseményeket pedig azon belül jelentenénk be (egy ”facebook event” alatt).

A blótok helyszíneit, a találkozás időpontjait minden más fontos részlettel együtt természetesen időben megosztanánk veletek.

Egy ilyen esemény alkalmával a találkozót követően közösen eljutnánk a blót helyszínéhez, ott kellően alkalmassá tennénk a helyszínt a blóthoz, majd végrehajtjuk az áldozatot. Ezután, a helyszín elhagyása előtt a legtöbb esetben szemétszedést is terveznénk, ezzel is megsegítve a szellemeket.

A helyszín elhagyása után szabad, kötetlen beszélgetés folyna, legtöbbször valószínűleg kocsmákban.

-Érdeklődés esetén hnefatafl játékra is van lehetőség a blótok után. De más ötleteket is be lehet dobni, és meglátjuk mit tehetünk a hasznosításuk érdekében.

A kellékekkel kapcsolatban az áldozati ital árát a résztvevők közösen dobnák össze; vásárlásnál elsősorban az játszana hangsúlyt, hogy minél minőségibb áldozatot mutassunk be, így elsősorban minőségi és elegendő italt szereznénk be az alkalmakhoz (nagy valószínűséggel sörfélét). Az áldozati szarut a szervezők biztosítják.

Ugyanakkor szeretnénk oltárt is felállítani a blótokhoz. Ehhez valószínűleg az alap-lapot a szervezők biztosítanák, illetve egy-két szobrot szintén tudnánk hozni, viszont szívesen és nagy örömmel fogadjuk, ha a többi résztvevő is elhoz egy-egy szépséges oltár-kelléket. Ezenkívül még mécsesekre, gyertyákra gondoltunk, ezt is jó lenne közösen összedobni.

Szerencsére eddig még egyszer se történt komolyabb probléma, de azért mindenképp le kell szögeznünk két szabályt az eseményeinkhez:

  1. Eseményünk ideje alatt mindenképp történik alkoholfogyasztás, de a Hávamálból tanulva szeretnénk elkerülni azt, hogy bárki is lerészegedjen. Érezzük jól magunkat, persze ez nem jelenti azt, hogy tiltjuk az ivászatot bármilyen formában, de azért van egy határ.
  2. Kérünk minden résztvevőt, hogy – főleg a blótokon megtartott beszédeken – mellőzzük a szélsőséges vagy politizáló megnyilvánulásokat is kijelentéseket. A blót a tiszteletadás és a hála kimutatásának a helye. Lehetőleg az események alkalmával tartsunk mértékletességet és tartsuk meg a rítusok szent jellegét.

maágyp (2)

Jegyzetek a naptártervezethez

Alább láthatjátok a 2015/2016-os naptár tervezetünket minden lehetséges programmal együtt (a képekre kattintva éritek el teljes és olvasható méretben). Az alapsablonok az excel naptárai voltak angol nyelven, ezért a hónapok és napok nevei is angolul vannak rajta jelölve, de az ünnepeket, eseményeket magyarul írtuk rájuk. Remélem ez senkit se fog zavarni, sőt talán előny is annyiban, hogy a magyar nap-nevek nem az északi istenekről vannak elnevezve (az angol viszont igen).

Fontos leszögeznünk, hogy a naptárakon megjelölt program időpontok nem teljesen biztosak, ezért a változtatás jogát fenntartjuk. A négy betervezett ünnepünket mindig szombat-vasárnapra időzítettük, ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben a szombati megtartásra törekednénk, de néhány kivételes esetben előfordulhat, hogy vasárnapra tolódik egy-egy esemény.

A jelölésekről pedig a következőket kell tudni:

A szürke rublikák a hétvégéket jelölik
citromsárga rublikák az országos, nemzeti ünnepeket, illetve pihenőnapokat jelölik
zöld rublikák a nemzetközileg fontos pogány ünnepeket jelölik. A zárójelben lévő rövidítések a következőket jelentik:

  • PAG: nem (csak) Ásatrú hívőknek, hanem általánosságban véve a pogányságnak fontos ünnep,esemény
  • USA:főleg Amerikában megtartott ünnep,esemény
  • ISL:főleg Izlandon megtartott ünnep,esemény

barna rublikák olyan napokat jelölnek, melyeknek vagy van magyar vonatkoztatása, vagy pedig azon a napon tervezünk az oldalunkon valamiről megemlékezni vagy valamivel foglalkozni (vagy akár egy kisebb, spontán találkozót összehívni)
vörös rublikák pedig végül azokat az ünnepeket jelölik, melyeket megkívánunk tartani és mely alkalmakkor áldozatot is mutatnánk be

2015végevégső

2016eleje

2016végevégső

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s