Vetrnætr blót, avagy Télesték 2015 (1. rész)

DSC04547“(…)részt vehettem ezen az eseményen,mely által közelebb kerülhettem az élő természethez,a régi istenekhez,és saját múltammal való megbékéléshez.”

– Andrea

Két hete szombaton lezajlott az ezévi Vetrnætr/Télesték megünneplése, melyen végül egész szép számmal képviselték magukat csoportunk tagjai. Ez az alkalom már csak azért is kiemelendő, mert az első volt azon ünnepek sorában, amelyek új naptárunk szerint lettek beütemezve.

Hatan vettünk részt tevékenyen a szertartáson, míg egy személy megfigyelőként volt jelen. Maga a blót rendben lezajlott, a szokásos közvetlen stílusban adtunk tiszteletet az Isteneknek, a landvættirnek és (az ünnep tematikájának tükrében kiemelten) az Ősöknek. Ezt rövid beszélgetés, majd szemétszedés követte, végül sötétben igyekeztünk kibotorkálni a fák közül, és lejutni a Széll Kálmán (Moszkva) térre a szokásos, blót utáni kötetlen beszélgetésre, amely majdnem éjfélig tartott.

Az eseményt mindenképp sikerként, mérföldkőként könyvelem el azon az úton, amin végig kell menetelnünk ahhoz, hogy egy stabil, nyitott közösség létrejöttét elérjük.

Most pedig következzen pár beszámoló a résztvevőktől, két részletben:

“Az biztos, hogy a lehető legjobb módon ünnepeltem meg a Vetrnætr-t múlt hétvégén (október 24-én), de még azt a kijelentést is megkockáztatnám e mellé, hogy a magyar Ásatrú közösség szempontjából is sikeres volt. Ámbár még mindig az elején vagyunk valaminek, de már kezd kiépülni egy aktív közeg e körül az egész szerveződés körül. Nem lehet, és nem is akarok panaszt emelni kis csapatunk ellen, mert sikeresen összerázódtunk egy kis idő után, így igazából nagyon jó hangulatban telt az egész esemény, hála annak, hogy mindenki megbecsülte és megtisztelte a másikat. Az időjárás erre az egy napra teljesen tökéletes volt – ezért külön köszönet a landvætturoknak -, a helyszínen pedig egy nagyon jó kis oltárt rittyentettünk össze – és, ha már ősök, egy szegény elhunyt kutya csontjai vett minket körbe, remélhetőleg a blót megnyugtatta lelkét és átsegítette őt a másvilágba.DSC04534

A blót is úgy gondolom, hogy sikeresen zajlott le, mindenki kiengedte a saját gondolatait, a minőségi Cuvée des Trolls pedig remélhetőleg eljutott azokhoz, akiknek felajánlottuk. Külön tetszett, hogy amikor egyikünk épp az egyik elhunyt őséről emlékezett meg, egy madár  hatalmas károgással szállt fel a magasokba.

A szertartás után pedig megtisztítottuk a környéket egy kicsit, amiből tetemes mennyiségű szemét jött végül össze.

Lent, a Kétlyukúban se szakadt meg az addigi mentalitás. Nagyon jó és építő jellegű beszélgetések folytak le, illetve Zsolt megint csak bezsebelhetett két győzelmet Hnefatafl játszmákból (kettőből kettőt, természetesen). Persze, foghatnám arra, hogy miközben játszottunk, eléggé komolyan belemerültem egy mélyebb vallásfilozófiai jellegű beszélgetésbe – így volt, hogy egy óra szünet is volt két lépésem között – , de az a helyzet, hogy Zsoltnak valószínűleg annyira ráállt az agya erre a játékra, hogy már a harmadik-negyedik lépés után megvolt a fejében, hogy mi lesz a végkimenetele az egész meccsnek. Az esetről szinte azonnal bevillant Stefan Zweig Sakknovellája1, azon belül is az első sakkmeccs leírása:

DSC04541

”(…)Rutinos, száraz modorban tette meg a szükséges előkészületeket. Minthogy szimultán partit a hajón a szükséges sakktáblák híján nem játszhat, azt indítványozta, hogy együttesen játsszunk ellene. Minden lépés után átmegy a terem másik végében levő asztalhoz, hogy tanácskozásunkat ne zavarja. Ahogy ellenlépésünket megtettük, csöngessünk egy kanállal a poharunkon, minthogy asztali csengővel sajnálatos módon nem rendelkezünk. Tíz percet indítványoz maximális gondolkodási időnek, ha nekünk nincs valami más indítványunk. Mi természetesen mindenre csak bólogattunk, mint a félszeg iskolás fiúk. A színválasztásnál Czentovicnak jutott a fekete. Még álltában tette meg első ellenlépését, s máris megindult imént kijelölt várakozóhelye felé. Hanyag mozdulattal beleült a karosszékbe, és egyik képesújságot lapozgatta.

A játszmáról magáról nem érdemes szólni. Úgy végződött természetesen, ahogyan végződnie kellett: teljes vereségünkkel. Pontosan a huszonnegyedik lépésnél kaptunk mattot. Semmi meglepő nem volt abban, hogy a világbajnok fél kézzel végzett egy fél tucat közepes vagy közepesnél gyengébb játékossal(…)”

Szóval, hogy rövidre fogjam az így is hosszúra sikeredett véleményemet, jó élmény volt ez a szombati találkozó, a blót DSC04561mindenképp sikeres volt, valamennyire sikerült hálát adnunk mind az isteneknek, mind a földszellemeknek és mind az ősöknek, utána pedig egy kötetlen kocsmázás során nagyon jó beszélgetések és játszmák mentek le. Néhányan kifejezetten sokáig elbeszélgettünk, az esemény már-már a másnapba nyúlt át, ami mindenképp pozitív eredményként írható le, szerintem.

 

  1. Stefan Zweig: Sakknovella. Magyarra fordította: Fónagy Iván.”

-Vendel/ValhallaRising

“A Tél-esték találkozó volt az első blót melyen részt vettem. Voltak bennem fenntartások, például: mit kell ilyenkor mondani;DSC04548 illetve mit lehet; hogy megy ez; vagy kik lesznek ott? És sok más egyéb. Hamar ráéreztem már az oltár elkészítésénél, hogy nincsenek kőbe vésett elvárások. Mindenki azt hozott és tett bele, amit jó szívvel tudott. Amikor megkezdődött maga a kör, s mind szólhattunk, tetszett a közvetlenség. A blót szertartásában nem volt hierarchia, mindenki hozzáadta a magáét, mindenki odafigyelt mindenkire. Egy összeszokott társaságban is ritka ez. Ez azért is jól esett, mert a legtöbb emberrel nem ismertük egymást. Szép volt számomra, hogy szóltunk egymáshoz és a Mindenhez… és kérdéseim eloszlottak.”

– Eszter

( – folytatása következik. A blótról készült képekért köszönet Szalay Péter Csongornak! – )

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s