Vetrnætr blót, avagy Télesték 2015 (2. rész)

… ahogyan azt pár nappal ezelőtt ígértem, folytatódik a beszámolók sora az október 24-én rendezett Vetrnætr blótról. Az írások után pedig egy kisebb galériával toldjuk meg az amúgy is terjengős posztot a vizualitás jegyében.

“Köszönöm szépen a tegnapi (2015 Okt. 24) élményeket mindenkinek aki ott volt. Részben köszönetet mondok azért,mert igazán öröm volt ennyi értelmes és jó gondolkodású ember között lenni,és azért mert részt vehettem ezen az eseményen,mely által közelebb kerülhettem az élő természethez,a régi istenekhez,és saját múltammal való DSC04539megbékéléshez. A tisztelet számomra fontos dolog. Akikkel tegnap volt (és remélem lesz)szerencsém találkozni,részemről maximálisan megérdemlik. Már csak a közösség létrehozása miatt is.”

– Andrea

“A találkozó helye a Szél Kálmán tér volt, a 21-es busz megállója, amivel később a helyszínre utaztunk. Sajnos a tér felújítása kissé nehezítette a megálló megtalálását és megközelítését, de végül nekem is sikerült csatlakoznom kis csapatunkhoz. Sokakkal már találkoztam a megelőző blótokon, de örömmel láttam, hogy voltak olyanok is, akik még nem volt alkalmam találkozni. A busz bent is állt, úgyhogy meg is kezdhettük utunkat. Hamar felértünk a Normafához, majd elindultunk az előre kiválasztott hely felé, amely egy fák által jól körülölelt, kissé eldugottabb pont volt, nem messze a sétánytól. Kissé megtisztogattuk a környéket, majd az oltárnak kinevezett farönkre mindenki felállította, amit a blótra hozott. Sok isten idol, és gyertya volt jelen, de voltak rúnákkal díszített tárgyak is, és egy fiola mágikus ital is. A blót nyugodt körülmények közt zajlott. Körbeálltuk az oltárt, néhány kisebb fa is beállt a körbe közénk, majd többször körbeadtuk a szarut, mindenki háláját fejezte ki, Isteneknek, Ősöknek, Szellemeknek. Blót után még beszélgettünk egy keveset, majd úgy döntöttünk, hogy megtiszteljük az erdőt, az isteneket azzal, hogy megtisztítjuk a környéket amennyire tudjuk. Ez nem volt spontán ötlet, előre tervezgettük, de csak helyben tudtuk felmérni, hogy szükség van-e erre. Előre DSC04562készültünk, hoztunk szemetes zsákokat, gumikesztyűt, majd mindenki szétszéledt a fák között. Viszonylag tiszta volt a környék, de meglepő, hogy így is mennyi szemetet összeszedtünk. Mivel a természet számomra fontos részét képzi az Asatrunak, így örültem, hogy lehetőségünk nyílt szemetet szedni. Ezen a ponton már viszonylag sötét volt, így összepakoltunk és elindultunk visszafele. Utunk innen a Kétlyukú borozóba vezetett, ahol összeültünk egy kellemes beszélgetésre és filozofálásra. Közben két Tafl meccs is lezajlott. Érdekes volt hallani, hogy ki hogy, miként gondolkodik az Asatruról, illetve milyen oldalról szemléli a vallást. Számomra sokszor egész új dolgokat hallok, amire amúgy nem is gondolnék. Szerencsére mindenki nyitott meghallgatni, hogy ki hogy lát egy adott témát, történetet, Istenséget, így mindig egy örömteli beszélgetés kerekedik ki. Sajnos egy kettőre késő lett, így mindenki haza vette az irányt. Remek emberekkel, nagyszerű élményekkel lettem gazdagabb.”

– Zsolt

“2015.10.24-én Vetrnaetrblót alkalmából ellátogattunk a jól megszokott helyünkre, a Normafára, hogy találkozhassunk az istenekkel, a körülöttünk lévő természetszellemekkel. Mivel ebben az időszakban van a Dísek blótja és Einherjar (nap) is, így a fő hangsúly a két előbb említett csoporton kívül az ősökre és a családra esett. Kis csapatunkkal kellemes hangulatban értük el azt a helyet, ahol volt már ehhez hasonló alkalom, a csoport egy kisebb részének részvételével. Körünkben köszönthettük a Szegedi Tudományegyetem egyik korábbi hallgatóját, aki (utólagosan is nagyon sok köszönet érte) sok képet készített az alkalomról. A környék rövid rendbetétele után, a fák által alkotott körbe beállva köszönetet mondtunk a már-már szokássá vált módon: az első kört az isteneknek ajánlottuk, a másodikat a környező szellemeknek és DSC04543entitásoknak, végül a harmadikat –a leghangsúlyosabbat– az ősöknek. Az általunk épített oltáron egyenrangúként jelentek meg előttünk isteneink és őseink, akik együttes munkájának köszönhettük ittlétünket. Rengeteg szép és mély gondolat került elő, egy sor boldog személyes emlékkel vegyítve. Az ivókürt háromszor járt körbe, majd ezek után kicsit megtisztítottuk a környéket a szeméttől –ezt én egyfajta személyes köszönetnyilvánításként csináltam, hisz az előző év téli jégesőinek pusztítását nem csupán kiheverte az erdő, hanem újra élettel telivé vált, ezzel teljesítve kérésemet, hogy maradjon még jó ideig meg ez a gyönyörű, tiszta levegőjű környék. Mindezek után felszabadultan visszatértünk a városba, ahol szokás szerint a Kétlyukúba beülve beszélgettünk és elő is került Vendel saját gyártású hnefatafl játéka, melyben elszenvedtem egy nagyobb vereségét Zsoltitól, így alkalmunk végére is megőrizte a Magyar Ásatrú Gyülekezési Pont Veretlen Bajnoka címet.J A beszélgetés közben rengeteg jó és új ötlet merült fel a csoportban, remélem ezeket meg is tudjuk valósítani. (Ezeket részletesebben nem fejtem ki, legyen számotokra is meglepetés.) Összességében egy csodás élményben volt részem és örültem, hogy többen el tudtunk jönni. Remélem, a későbbiekben még többen részt tudunk venni az alkalmakon és egy jól összeszokott csapat alakul ki.”

                                                                                                                                                             – Wik

Ezek lennének hát a résztvevői beszámolók az eseményről. Csupán ismételni tudom magam: eredményesnek, mi több, sikeresnek tartom az idei Vetrnætr/Télesték találkozót, hiszen nemcsak az előző alkalommal megjelentek egy része, de pár új személy is feltűnt, hogy együtt búcsúztassa velünk a nyarat, köszöntse a telet, és egyszersmind tisztelegjen Ősei előtt. Csak remélni tudom, hogy a legközelebbi esemény is hasonló jó hangulatban fog telni. A galériával le is zárjuk ezt az eseményt és kicsit merengve még a múlton, a jövő felé fordítjuk tekintetünket.

– ValM

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s