Týr napja

Tyr

Mivel volt rá érdeklődés, ezért végül úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk ezzel a projekttel, aztán majd a sikerességétől függően akár folytatódhat is később, akár más istenekhez/istennőkhöz kötődően.

Mit jelent ez az egész “Týr nap” dolog?

Az ötlet egy nemzetközi kezdeményezéstől ered, és célja, hogy erősítse a pogányok közösségét, még ha azok túlságosan távol is vannak egymástól, illetve egy kis szakralitást vigyen a mindennapokba, még ha nagyon is elfoglalt emberek is vagyunk. Mi is emiatt döntöttük úgy, hogy megpróbálkozunk vele; korábbi beszélgetésekben sokszor találkoztunk olyasmikkel, hogy többen azért nem tudnak blótokra járni, mert nem érnek rá, túl messze vannak, stb. Viszont úgy gondolom, hogy az ilyen események segítségével ezeket a problémákat és korlátokat nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni, így azok, akiknek tényleg fontos ez, illetve úgy gondolják, hogy ez erősíti a közösséget, minden gond nélkül részt tudnak venni benne.

Most, március 15-én ezt az eseményt először Týr-nek szentelnénk; rá azért esett a választás, mert egy nagyon sok színű istenről van szó: a bátor, a bölcs, a harcos, az igazságosztó, az égisten és nem utolsó sorban az áldozatkész isten úgy gondolom, hogy sokunk számára mutathat jó példát. Azonkívül azt is meg kell említeni, hogy az időpont többszörösen is kötődik hozzá: egyrészt Mars hónap, és a keresztény, latinul író történetírók leginkább Mars-sal azonosították Týrt; másrészt ez a nap keddre esik, tehát ténylegesen – ha az angol Tuesday és német Dienstag, stb. nevek etimológiáját nézzük – Týr napján történne meg a projekt megvalósítása; harmadrészt pedig március 15-e a történelemben egy olyan időpont, amelyen több áldozattétel és a halál vállalás is volt, nem utolsó sorban magyar részről. I.u. 933-ban ezen a napon, Merseburgban mértek végső vereséget a hősiesen küzdő magyar harcosokra; közel egy évezred múlva, 1848-ban pedig ezen a napon csillant fel a magyarság szemében az osztrákoktól való függetlenedés gondolata, amely végül forradalomba vezetett; de talán lazán még az is idekapcsolódik, hogy i.e. 44-ben, ugyancsak március idusán ölték meg Caesart a Római Birodalom császár-dinasztia alapítóját is.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak neki szabad szentelni az tevékenységünket; de ő is legyen benne elsősorban.

Hogyan lehet ebben részt venni?

Sok szó volt arról, hogy ez miért jó, és kinek szentelnénk, de most már érdemes arra is rátérni, hogy mégis hogyan lehet ebben részt venni. A képlet nagyon egyszerű. Lehetőleg március 15-én, de ha akkor nem érsz rá, akkor az azt megelőző pár napot szentelj annyit, amennyit akarsz és úgy, ahogy akarsz Týrnek (illetve akinek mellette még szeretnél), és azt dokumentáld (képpel), és töltsd fel a facebook oldalunkra (vagy küld ott üzenetben, esetleg e-mailben). Ez lehet tíz perc, húsz perc, rátok bízzuk, csak becsületkassza alapon szenteljetek valamennyit ténylegesen erre a tevékenységre; ez a tevékenység lehet otthoni könnyebb áldozat, megemlékezés, imádkozás, ilyesmik; képnek pedig bármi jöhet, ami ezt illusztrálja (mondjuk az oltárról, vagy magatokról miközben imádkoztok, stb.) – sőt, ha nagyon komolyan veszitek, általatok írt imaszövegeket is szívesen várunk. Ezeket 15-én és 16-án várjuk majd tőletek, és utána majd meg is fogjuk őket összefogva, külön osztani.

Tippek, tanácsok (azoknak, akiknek esetleg szükségük van rá)

 

üdv,
ValhallaRising

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s